Filmtips: Insidan Ut

En film som varit väldigt omtalad den senaste tiden är den nya Pixarfilm "Insidan Ut". Den är byggd på tanken om vad som händer i en tjejs hjärna under hennes uppväxt. Filmen handlar om fyra "känslor" -Glädje, Vemod, Ilska och Räddsla - som bor i hjärnan på en tjej vid namn Jenny. Deras jobb är att via hjärnkontoret se till så att Jennys känslor är i balans och att hon är lycklig.

Allt går jättebra, tills Jenny är elva och hennes familj beslutar att de ska flytta. Allt blir kaos och i takt med att Jenny blir olyckligare och olyckligare över flytten, blir känslorna i hennes huvud mer och mer beslutade för att göra henne lycklig igen...

Eftersom filmen är en Disney/pixarfilm räknas den i första hand som en barnfilm. Det förstår jag, den är väldigt färggrann och "gullig", men det finns samtidigt en hel del saker i den som jag tvivlar på att småbarn förstår helt. Trots allt det humoristiska har filmen en djuphet, ett budskap om hur mycket känslor påverkar ens liv och att man ibland måste vara ledsen för att kunna vara glad.

Det här är en film som väckte stora tankar inom mig - tankar om vem jag är och hur det skulle se ut i mitt huvud. Jag har ofta väldigt stora - och jobbiga - humorsvängningar. Filmen fick mig att tänka på känslor, vad de egentligen är och vad det är. Och det viktigaste: Känslor är inte farliga. Kan vara väldigt svårt att tänka så mitt i en panikattack, till och med jag har svårt med det.

Anyways... Filmen var bättre än vad jag först trodde, väldigt sevärd. Den har allt: humor, djuphet, berörande, disney-gullighet, och en hel massa epicness och awesomeness. 

Jag ger filmen 10/10


RSS 2.0